22 Eylül 2010 Çarşamba

Castillo De Vimianzo & Finisterre Bolum :2


Vimianzo kasabasindan ayrilip yola koyulduk.Gidecegimiz son nokta Finisterre  yani Yeryuzunun Sonu.Bu arada harita daki dil Gallego'ca,Galicia'lilarin yerel dili.Ismini duymanin bile insani heyecanlandirdigi bu yer,ayni zamanda hristiyanlarin haci olduklari Santiago yolunun okyanusta biten noktasi.Daha onceki bir yazimizda da bahsettigim uzere insanlar avrupanin bir cok noktasindan yureyerek yada bisiklete binerek Santiago sehrindeki Katedral'i ziyaret ediyor ve haci oluyorlar.Bir cogu ise bununla da yetinmeyip yolun sonuna kadar yani Finisterre'ye kadar yuruyorlar.Bu bir nevi daha tutkulu inanmanin yaptirdigi birsey.

Tabi amaciniz ne olursa olsun (o anlari yasamis biri olarak soyluyorum) sizi orada inanilmaz bir deneyimin karsilayacagi kesin.Vimianzo dan ayrildiktan sonra Ruzgar Gullerini takip ederek bu meshur mekanin yoluna girdik.Yine etrafimizda yemyesil daglar,kiyilarda ise (cogu issiz) harika plajlar esliginde yolculugumuza devam ettik.
Mekana vardiktan hemen sonra deniz fenerinin oldugu merkeze gitmek yerine,ben her zamanki gibi onumuzde uzanan cam agaclarinin arasina dalip dalga seslerini hafiften duydugum okyanusa dogru yoneldim.

Deniz seviyesinden fazla yuksek olmamasina ragmen,onumdeki Okyanusun yarattigi sonsuzluk hissi kendimi dunyanin en yuksek noktasindan tum gezegene bakiyormus gibi hissettirdi.Gunesin okyanus uzerindeki yansimasi ise nedendir bilmem ama bana fazlasiyla huzur verdi.Ustune okyanus uzerinden gelen guclu ruzgarlarin,hemen arkamizdaki cam agaclarina dokunusu ve ruzgarin igne yapraklarindan gecerken cikardigi seside ekledinizmi buranin ne kadar ozel bir yer oldugunu anlamaniz uzun surmuyor.
Bu ozel mekanin en uc noktasina bir Deniz Feneri kurulmus.Dediklerine gore yazlari sakin olan okyanus kis'in tamamen deliriyormus.Orada saticilik yapan biri ile kurdugumuz diologa gore kimi zaman dalga yuksekligi 15 metreyi buluyormus ve maalesef  burada ve aciklarda cok feci gemi kazalari yasanmis.Bunlardan biri 2002 yilinda gerceklesmis.Prestige adli petrol tankerinden 77 bin ton ham petrol Ispanya ve Fransa kiyilarina bulasmis.Keske deniz fenerlerinin hep oldugu ama petrol tasiyan tankerlerin olmadigi bir sistemde yasiyor olsak.
Fenerin oldugu bolume gectigimizde bazi seyler dikkatimi cekti.Birincisi sagda solda her tasin kenarinda gordugum,yakilmis yada yakilmaya calisilmis ayakkabilar ve kiyafetlerdi.Dediklerine gore tum Santiago yolunu gecen insanlar bu son noktada o yolculukta kullandiklari butun kiyafetlerini,ayakkabilarina varana dek yakarlarmis.Bir cesit sembolik arinma.

Yine az ileride ise bir tas'a harc ile sabitlenmis demirden bot gordum ve hemen onunda haci adaylari icin yapilmis onursal birsey oldugunu ogrendim.
Bir sure sonra buyukce kayalarin oldugu yerden yaklasik yarim saat okyanusu izledik.Tabi oradaki tum insanlarla beraber.Buda oldukca hos bir durumdu.Zira hic tanimadiginiz insanlar bile olsalar yan yana sessizce oturup okyanusu izlemek cok ozel bir sey olsa gerek.Geri donus icin hareketlenirken gozum buyuk bir kaya'ya takildi.Tepesinde oturan ufak kayayla ilginc bir goruntu olusturuyorlardi.
Finisterre'deki son resmimizide kareledikten sonra donus yoluna koyulduk.Buraya gelirken Corcubion kasabasini gormus ve donus yolculugunda ziyaret edecegimizi planlamistik.Zaman sorunumuz olmadigi icin Finisterre'den donerken yaptigimiz 15 dakikalik bir yolculuktan sonra bu kasabaya vardik.

Minik bir korfezin etrafina kurulmus bu yerlesim yeri tabiki bir balikci kasabasi.Kisa bir mola verdik.Buz gubu ruzgara ve deniz suyuna ragmen yuzen cocuklari,martilari,minik teknesinde aglariyla ugrasan yasli bir balikciyi izledik ve cok gecmeden donus yolculugu icin kasabadan ayrildik.
Acikcasi sabah yola cikarken bu kadar guzel yerler gorecegimi pek tahmin etmiyordum.En azindan Finisterre disinda beni bekleyen ozel yerler oldugunu pek dusunmemistim.Belki de o an sicak yatagin ve uykunun guzelligi disinda birsey dusunemiyordum.Ama bir daha ki sefere tereddut etmeyecegimdem adim gibi eminim.

Umarim bu yaziyi okuyan sizlerde imkanlariniz dahilinde tereddut etmeden butun bu dunya guzelliklerinden payiniza dusenleri doyasiya yasarsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder